Palvelut‎ > ‎Erikoispalvelut‎ > ‎

Lääkejätteiden vastaanotto

Lääke- ja kemikaalijäte ovat jätelain mukaan vaarallista jätettä (ent. ongelmajätettä). Jätteet, jotka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia aiheuttavat erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle, ovat vaarallisia jätteitä. Apteekit toimivat lääkejätteen osalta jätteiden keräyspisteinä kunnan jätelaitosten puolesta. Apteekista vaaralliset jätteet toimitetaan ongelmajätelaitokseen tuhottavaksi, eivätkä ne joudu vääriin käsiin tai luontoon.

Apteekki ottaa maksutta vastaan kotitalouksista tuodut lääkejätteet ja apteekista ostetut kemikaalijätteet, ruiskut, neulat ja kuumemittarit. Apteekki ei ota vastaan lääkäriasemien tai sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden ja laitosten lääkejätteitä. Apteekki ei ota vastaan myöskään pattereita, tyhjiä lääkepulloja- tai purkkeja, eikä jäämistöistä löytyneitä tuntemattomia kemikaaleja. 

Palauta vanhentuneet tai käyttökelvottomat lääkkeesi apteekkiin läpinäkyvässä, tiiviissä muovipussissa Botniaroskin ohjeen mukaan mieluiten alkuperäispakkauksissaan. Poista lääkkeistäsi henkilötietosi, mikäli haluat. Kauhajoen Nuotti Apteekki ei ota vastaan esim. neuloja, jotka ovat suojaamatta. Neulat ja ruiskut tulee pakata joko muoviseen tai lasiseen läpinäkyvään purkkiin. Pyydämme, että asiakas lajittelee jätteet itse: neulat, ruiskut, jodipitoiset lääkevalmisteet (esim. Jodix ja Betadine) sekä elohopeaa sisältävät kuumemittarit erilleen muusta lääkejätteestä. Nykyisin apteekissa myynnissä olevat kuumemittarit ovat ympäristöystävällisiä, eivätkä sisällä elohopeaa.

Botniarosk: Joka kodin jäteopas